IgNobel-díjakról a Klubrádióban

TUDOMÁNYOS HÉTKÖZNAPOK

A Vízilónaptej című könyvem megjelenése után többször is kapcsolatba kerültem a Klub Rádióval: először a könyvről beszélgettem Oláh Andreával, két vagy három esetben pedig kémiai kérdésekben adtam rövid nyilatkozatokat. Az utóbbi két évben viszont már nem kerestek egyszer sem, ezért meglepetésként ért egy október közepén érkezett e-mail, amelyben az egyik szerkesztő azt kérte, beszéljek egy kicsit két IgNobel-díjról.

A műsor hétfőnként megy délelőtt 10-től 12-ig Ötös címmel, Para-Kovács Imre a műsorvezető. November 1-én ez munkaszüneti nap volt, de ettől a műsorrend még nem változott. Előttem egy evolúcióbiológia-professzorral beszélgettek elég hosszan, de én is kaptam egy bő negyedórát. Azokról a kémiai IgNobel-díjakról, amelyekről szó volt, megpróbáltam tisztességgel felkészülni. A 2013-as díj a hagyma könnyfakasztó sajátságival volt kapcsolatban, a 2021-es pedig arról számolt be, hogy német mozikban a szellőzésen távozó levegő kémiai analízisével azonosítani lehettet a filmek korhatár-besorolását.

Az adás élőben volt és persze telefonon beszéltünk, emiatt nem utaztam Budapestre. Közben sok minden másról is szó esett, a génmódosításról alkotott véleményem például láthatóan érdekelte a műsorvezetőt. A végén azt is megkérdezte, hogy mi a kutatási területem, s a válasz hallatán (amelyben a sztochasztikus reakciókinetika valóban ijesztő szóösszetétel lehet talán még kémikusok számára is, nemhogy kívülállóknak) lényegében megköszönte, hogy nem mondtam több részletet róla.

Másnap egy szemináriumon valahogy hallgatók előtt is szóba került az interjú, le is játszottam nekik a hangfelvételt. Ha esetleg valakinek kedve van hozzá, a Klubrádió archívumában itt megtalálható.

2021.11.01.


Comment Box is loading comments...
This template downloaded form free website templates