Tilos az Á

TUDOMÁNYOS HÉTKÖZNAPOK

Nem, ez az írás nem a Micimackó tudományos elemzéséről szól (habár az északi sark megtalálása alighanem érdekes téma lenne). Egyébként én Milne művét olvastam angolul is, ezért tudom egészen biztosan, hogy Karinthy Frigyes magyar fordítása sokkal-sokkal jobb az eredetinél.

Még a kémiai OTDK alatt kaptam e-mail-ben egy meghívást a Tilos Rádió 3. utas című műsorába, ennek az ideje jött el május elsején. Én már a nyolcvanas években ismertem egy tilos rádiót, de annak a neve Szabad Európa volt. Rádiót egyébként alig-alig hallgatok manapság, ettől függetlenül valahonnan ismerős volt a Tilos Rádió neve, bár nem feltétlenül gondoltam, hogy még manapság is létezik.

Az utóbbi időkből kimondottan kellemes rádiós emlékeim vannak: a Vízilónaptej című könyv, illetve a periódusos rendszer éve miatt is több helyen készítettek velem interjút. Ami a Tilos Rádió felkérésben kivételes volt a korábbiakhoz képest: két óra időtartam és élő műsor, betelefonáló hallgatókkal. Eddigi emlékeim szerint korábban mindössze kétszer beszéltem élő rádióműsorban: egyszer egy stúdióban, egy másik alkalommal pedig telefonon. Elég ijesztő dolog, mert a beszédtechnikám minden, csak nem tökéletes, s ez a tény egy profi rádióssal folytatott beszélgetésben mindenképpen kiütközik. Ha felvételről megy az adás, akkor egy ügyes szerkesztő megfelelő vágással ezt elég jól ki tudja kozmetikázni; ebben a műfajban például a Kossuth Rádiónál dolgozó Gimes Júlia igen szép műsort kerekített ki a periódusos rendszerről velem telefonon készített interjúból.

A 3. utas című műsor minden második héten szerdán van a Tilos Rádióban, ez alól akkor sem tesznek kivételt, ha éppen ünnepnapra esik, az én esetemben május 1-re. Ez a dátum olyan szempontból igen szerencsés volt, hogy nem kellett az egyetemi óráim megtartásának helyettesítéséről gondoskodnom – ez máskor visszatérő probléma hétköznapokon.

A stúdió Budapesten, a Mária utcában van. A testvérem szúrta ki, hogy az épület nagyon közel van ahhoz a helyhez, ahová Molnár Ferenc a Grundot helyezte a Pál utcai fiúkban. Az utcát egyébként ma is Pál utcának hívják, merőleges a Mária utcára és elég rövidke. A Nagykörúton túli meghosszabbítása a Nap utca, itt egy iskola előtti szobor is emlékeztet a regényre.

Az adás tíz órakor kezdődött, előtte egy bő tíz perccel már ott voltam. Pontosabban ott voltunk, mert a feleségem, Kata is velem jött. Mi több, a stúdióban is végigülte az adást, mikrofon előtte is volt, de úgy döntött, hogy inkább nem szól bele a társalgásba.

Az egyik meglepetés az volt, hogy műsorvezetőből mindjárt három is akadt: Békési Zsuzsa, Tóth Szabolcs és Berényi Csaba. Mindannyian egy nagy pohár vízzel ültek be a stúdióba, és én is követtem a példájukat: egy kétórás műsorban ez alighanem fontos apróság lehet. Ennyi idő alatt nagyon sok témáról lehet beszélni, igyekeztem is mindenhez valami értelmeset mondani, még akkor is, ha nem voltam egy-egy kérdésre különösebben jól felkészülve.

A legelején mindjárt a bemutatkozásnál elakadtam egy kicsit, ez elég ijesztő volt nekem, de aztán csak összekaptam magamat. Ebben nagyon sokat segített az, hogy a műsorvezetők láthatóan igen jól felkészültek voltak: olvasták a könyvemet, illetve a blogírásaim egy részét is. Emellett profi rádiósként valahogy azt is megoldották, hogy az én beszédem is elég folyamatosnak tűnjön. Ahogy megfigyeltem, erre például az a technika, hogy ha érzik rajtam, hogy kicsit megakadtam, akkor egy picit segítenek egy közbeszólásukkal.

Ami nem nagyon volt a műsoriban, az betelefonáló hallgató. Emlékeim szerint csak három ilyen akadt, és ők sem mondtak többet egy-két mondatnál. A műsor közben folyamatosan lehetett látni a rádióhoz kapcsolódó online üzeneteket is, de ezek igazából ritkán kapcsolódtak közvetlenül a műsorhoz: egyszer fordult elő, hogy egy hallgató előre leírta azt, amit épp mondani készültem.

Az adás végén volt lehetőségem arra is, hogy a Magyar Tudományos Akadémia egyik jövő heti rendezvényéről szóljak pár szót. A periódusos rendszerről lesz előadássorozat, de ezt kivételesen nem elsősorban szakmai közönségnek szánják. Ennek időpontja május 8, és a hat előadás egyikét én tartom majd.

2019.05.01.


This template downloaded form free website templates