MaCKiE 2017

TUDOMÁNYOS HÉTKÖZNAPOK

Jövő májusban Budapesten rendezik majd a Mathematics in (bio)Chemical Kinetics and Engineering konferenciát, amely röviden a MaCKiE névre hallgat. Ez egyébként egy jelentős múltra visszatekintő konferenciasorozat, amelyen olyan előadásokat mutatnak be, amelyek az általam utóbbi időben művelt tudományos részterülethez tartoznak. Én magam egyszer vettem részt MaCKiE-n: ez az előző konferencia volt 2015-ben, Belgiumban, Gent egyetemén. Még a konferencia előtt felkértek arra, hogy a 2017-es konferencia szervezésének vezetője legyek majd.

Ez első hallásra elég furcsa megtiszteltetés volt, hiszen a konferencia szokásos résztvevőinek a körében aligha volt jól ismert a nevem. Viszont addigra írtam két könyvet reakciókinetikáról, illetve néhány tapasztaltabb magyar kutatótársam neve is jól cseng ezen a területen. Magyarországi konferenciaszervezésben pedig már jelentősebb tapasztalatom van, így belevágtam a dologba.

Az első fontos kérdés a megfelelő időpont megtalálása volt: hagyományosan tudományos konferenciákat vagy a nyár elején (május-június), vagy késő nyárutón és kora ősszel szerveznek (augusztus vége-szeptember). Az ilyen időzítés elsődleges oka az, hogy ez illeszkedik leginkább a konferencia-résztvevők nagy részét kitevő egyetemi szakemberek szokásos munkahelyi elfoglaltságaihoz. A MaCKiE szűk három nap, így kedvezőnek tűnt az, hogy egy másik, nem nagyon távoli tematikájú budapesti konferenciával egyeztessük az időpontot. Ez a 14th Joint European Thermodynamics Conference (JETC 2017) lett, amelyre 2017. május 21 és 25 között kerül sor, a MaCKiE pedig közvetlenül utána kezdődik majd (május 25-27).

Egy ilyen konferenciaszervezés az elnök számára elsősorban e-mail-írási feladat: folyamatosan kapcsolatot kell tartani a lehetséges résztvevőkkel, meg kell győzni néhány tekintélyesebb tudóst arról, hogy elfogadja a konferenciára szóló meghívást, illetve szponzorokat kell(ene) találni. Az ilyen jellegű munka viszonylag jól megy nekem; kisebb méretekben az MTA egyik munkabizottságának az üléseit szervezem, ott már jelentős tapasztalatom van. Ezen a blogon is fogok még írni a MaCKiE 2017 előkészítéséről, majd magáról a konferenciáról is. A mostani bejegyzésre az ürügyet az adta, hogy a kedvezményes, korai regisztráció december 1-én zárul. Ha valaki a blog olvasói közül esetleg részt venne a konferencián, akkor minél hamarabb kezdje meg az internetes regisztrációt. És persze emellett akár engem is értesíthet a szándékáról…

2016.11.28.


This template downloaded form free website templates