Angela Merkel

MAGYAR KÉMIKUSOK LAPJA, HÍRESEK ÉS KÉMIKUSOK

2013. december 17-én a német parlament, a Bundestag előtt harmadik alkalommal tette le a szövetségi kancellár hivatali esküjét Angela Merkel. Pártja, a CDU/CSU a szeptemberi parlamenti választásokon a szavazatok 41,5%-ának megszerzésével a német történelem egyik legnagyobb győzelmét aratta. Pályafutása igen jelentősen eltér más nagy hatású politikai vezetőkétől: például egyike azon nagyon kevés kormányfőknek, akik természettudományos doktori fokozatot szereztek.

Angela Dorothea Kasner az akkori Nyugat-Németországban, Hamburgban született 1954. július 17-én. Édesapja Horst Kasner (1926-2011) protestáns lelkész volt, aki Berlinben született Horst Kaźmierczak néven. Családja 1930-ban németesítette nevét. Horst 1948-tól Heidelbergen, lánya születésekor pedig éppen Hamburgban végzett teológiai tanulmányokat. Feleségének leánykori neve Herlind Jentzsch; az angol és latin nyelv tanáraként dolgozott, s 1928-ban született a mai Lengyelországban lévő Gdańskban. Néhány héttel Angela születését követően édesapját a brandenburgi Quitzow faluba helyezték lelkésznek, 1957-től pedig az ugyancsak brandenburgi Templin városkában szolgált, így a későbbi kancellár egészen a német újraegyesítésig az NDK-ban élt. A család akkoriban igen kivételes módon meglehetősen szabadon utazhatott Nyugat-Németországba is, így a templini lelkész minden bizonnyal jó viszonyban volt az uralkodó kommunista párttal.

A középiskolás Angela folyékonyan beszélt oroszul, nyelv- és matematikatudásáért kitüntetést is kapott. 1973 és 1978 között a lipcsei egyetemen fizikadiplomát szerzett. 1977-ben férjhez ment diáktársához, Ulrich Merkelhez, akinek vezetéknevét mind a mai napig viseli, noha házasságuk 1982-ben válással végződött. Angela Merkel 1978 és 1990 között a Berlin-Adlershof Tudományos Akadémia Központi Fizikai Kémiai Intézetében dolgozott. Itt 1983-tól 1986-ig marxizmus-leninizmust is kellett tanulnia; ezen tanulmányait elégséges (genügend) minősítéssel fejezte be, bár ez a tény későbbi politikai pályafutása szempontjából aligha bizonyul balszerencsésnek.

Szakmai előrehaladása viszont sokkal jobb volt. Kvantumkémiáról szóló értékezésével doktori (Dr. rer. nat.) fokozatot szerzett, és összesen mintegy tíz tudományos publikáció szerzője volt: a legrangosabb ezek közül 1988-ban jelent meg a Journal of the American Chemical Society (1988, Vol. 110, pp. 8355-8359.) folyóiratban. Habár diplomáját fizikából szerezte, munkahelye és kvantumkémiai kutatási témája a fizika és kémia közötti határterület volt, publikációi pedig egyértelműen kémiai folyóiratokban jelentek meg (pl. Zeitschrift für Physikalische Chemie). Az akadémiai kutatóintézethez kötődik második házassága is: jelenlegi férje Joachim Sauer, a kvantumkémia professzora. Csak hosszú együtt töltött évek után, 1998-ban kötöttek házasságot, közös gyermekük nincsen, bár férje egy előző házasság révén két fiú apja. Férjével egy közös publikációja is van (H. Mix, J. Sauer, K. P. Schröder, A. Merkel, Collection of Czechoslovak Chemical Communications, 1988, Vol. 53, pp. 2191-2202.). Joachim Sauer kerüli a nyilvánosságot, nagyon ritkán jelenik meg hivatalos alkalmakkor a kancellárral együtt.

Angela Merkel 1989-ban a Berlini Fal leomlásakor kezdett politizálni a Demokratikus Ébredés párt soraiban. A Lothar de Maizière által vezetett, újraegyesítés előtti utolsó NDK-s kormány helyettes szóvivője volt. 1990-ban a Bundestag tagjának választották, politikai mentorává az akkor kancellár, Helmut Kohl vált, aki egyszerűen "mein Mädchen" (az én nőm) néven emlegette őt. A szociáldemokraták és Gerhard Schröder 1998-as győzelmekor Merkel az ellenzék vezetője lett, majd 2005-ben első ízben választották kormányfővé.

Németország jelenlegi kancellárja nevezetes arról, hogy szereti a labdarúgást: a német válogatott mérkőzéseit nem egyszer a helyszínen tekinti meg, s időnként a Bundestag ülései alatt is sportközvetítéseket hallgat rádión. Természettudományos diplomája, konzervatív politikai pártban játszott szerepe és kormányzati sikerei miatt sokak a néhai brit miniszterelnök, Margaret Thatcher (1925-2013) alakjával állítják párhuzamba (ld. Magyar Kémikusok Lapja, 2012. december, 382-383. oldal). Az „Iron Lady” mintájára ezért időnként Merkelt angolul „Iron Girl” vagy akár „Iron Frau” néven is emlegetik, bár az Otto von Bismarckra (1815-1898) utaló, magyarul is jól hangzó „Vaskancellár” szót is használták már rá. Németországban leggyakrabban használt beceneve „Mutti” (mama), ezt a Der Spiegel magazinnak köszönheti. Német kancellári hivatalánál fogva az Európai Unió de facto vezetője, a Forbes magazin 2012-ben a Föld második legbefolyásosabb emberének tartotta.

Angela Merkel természettudományos előképzettségét politikai céljainak elérése érdekében is kedvezően tudja kamatoztatni: a Science tudományos folyóirat kétszer is ismertette véleményét (Science, 1998, Vol. 281, pp. 336-337; és 2006, Vol. 313, p. 147) tudományfinanszírozási kérdésekben.

2014.01.19.


This template downloaded form free website templates