Margaret Thatcher

MAGYAR KÉMIKUSOK LAPJA, HÍRESEK ÉS KÉMIKUSOK

Margaret Hilda Thatcher (1925-2013, leánykori családi neve Roberts) a közelmúlt egyik legnagyobb hatású brit politikusa, Nagy-Britannia XX. századi történelmének leghosszabban hivatalban lévő miniszterelnöke, s mindmáig az egyetlen nő, aki betöltötte ezt a posztot. A közelmúltban mutatták be az életéről készült mozifilmet A Vaslady címmel, ahol Meryl Streep alakítja a címszereplőt. Nem valószínű, hogy sokan tudják: a neves politikus kutató vegyészként kezdte pályafutását.

Margaret Thatcher Angliában a Nottinghamhez közeli Granthamben töltötte gyermekkorát, ahol politikai szerepvállalásáról is közismert édesapja, Alfred Roberts élelmiszerüzleteket vezetett, majd 1945-1946 között a város polgármestere is volt. Lánya a helyi általános iskolába járt, ezt követően pedig a Kesteven and Grantham Girls' School középiskolába, ahol érdeklődése a természettudományok felé fordult. Egyetemre az oxfordi Somerville College-ba jelentkezett kémia szakra. A feljegyzések szerint először elutasították felvételét, de egy visszalépés következtében mégis lehetőséget kapott a továbbtanulásra. Oxfordba 1943-ban költözött, nem sokkal az után, hogy Dzsavaharlal Nehru lánya, aki később Indira Gandhi néven lett indiai miniszterelnök, tanulmányai befejezése nélkül hagyta el a Somerville College-ot.

A fiatal Margaret kémiai BSc diplomáját 1947-ben szerezte meg, bár már ekkor is többeknek feltűnt, hogy szabadidejét nem tudományos problémákon való gondolkodással, hanem politizálással tölti. Diplomamunkáját röntgendiffrakciós szerkezeti kutatásokból írta, témavezetője az a Dorothy Mary Hodgkin (1910–1994, lánykori családi neve Crowfoot) volt, aki 1964-ben fehérjéken végzett röntgenkrisztallográfiai vizsgálataiért kapott osztatlan kémiai Nobel-díjat. Ő így emlékezett tanítványára: „Végül is jó érdemjegyet adtam neki. Bármikor tudott olvasható, értelmes dolgozatokat írni.” Hodgkin ekkoriban a penicillin szerkezet-meghatározásán dolgozott elsősorban, és így a Szovjetunióban néhány évvel korábban felfedezett antibiotikus hatású vegyület, a gramicidin-S néhány kristályát is megkapta. Az anyag vizsgálatára a német menekültként Oxfordban élő Gerhardt Schmidt posztdoktori ösztöndíjast kérte meg, s ebbe a munkába kapcsolódott be Margaret Thatcher. Ha nem is feltétlenül tisztán tudományos szempontból, de Dorothy Hodgkin nagy hatással volt rá: a tudósnő fényképét a nyolcvanas években a brit miniszterelnöki rezidencia látogatói is megszemlélhették.

Nincs nyoma annak, hogy Margaret Thatcher valaha is kémiai publikáció szerzője lett volna. A Sommerville College vezetője ebben az időben a hematológus Janet Vaughan volt, aki vegyes érzelmekkel emlékezett a későbbi miniszterelnöknő tudományos képességeire: „Kémiai ismeretei minden szempontból kielégítőek voltak. Valójában azonban senki nem tartotta őt semmire. Tökéletes másodrangú kémikus volt, egy béta-vegyész.”

A diploma megszerzése után az oxfordi egyetem segítségével a British Xylonite (BX) Plastics cégnél talált munkát Colchesterben. Kutatóként a polivinil-klorid fémekhez való kémiai kötésének problémáján dolgozott; későbbi politikai nézeteinek fényében igencsak ironikus, hogy ekkor szakszervezeti tag is volt. Gyorsan fölfelé ívelő közéleti karrierje viszont messzire szólította el: Dartfordban lett képviselőjelölt, ezért 1949-ben a körzethez közelebb lévő Hammersmithben talált új munkát magának a J. Lyons & Co. élelmiszeripari cégnél. Baloldali brit körökben elterjedt élcelődés szerint itteni munkájának fénypontja a ’puha jégkrém’ feltalálása volt: ez a jégkrém a szokásosnál több levegőt tartalmazott, ezért minősége gyengébb volt, a gyártó számára viszont több anyagi hasznot hozott. A J. Lyons & Co. valóban kifejlesztett ilyen terméket, de nincs rá bizonyíték, hogy ehhez Margaret Thatcher-nek is köze lett volna, aki valójában leginkább minőségbiztosítási területen dolgozott.

1951 februárjában egy, a választáshoz kapcsolódó összejövetelen találkozott Denis Thatcherrel, egy festékipari cég üzletileg sikeres, elvált vezetőjével, akivel decemberben összeházasodtak. Margaret felmondott munkahelyén és jogot kezdett tanulni. 1953-ban szerzett diplomát, s ebben az évben ikergyermekei születtek, akik a Carol és a Mark nevet kapták.

Pályafutásának későbbi részét már sokkal jobban ismeri a közvélemény.1959-ben lett parlamenti képviselő, 1970-től 1974-ig oktatási miniszter, 1975 és 1979 között az ellenzékben lévő Konzervatív Párt árnyékkormányának vezetője, majd 1979 és 1990 között miniszterelnök volt. Vezetésével vett részt Nagy-Britannia a Falkland-háborúban. Politikai felfogását és intézményrendszerét manapság Thatcherizmus néven emlegetik. A találó Vaslady nevet szovjet újságírók terjesztették el Margaret Thatcherről, akinek furcsa sajátsága volt, hogy személyes politikusi népszerűsége rendszeresen elmaradt az általa vezetett Konzervatív Párt mutatóitól. 1990-ben John Major követte őt a kormányfői székben, s az 1992-es választásokon már nem is indult a képviselői székért. A következő másfél évtizedben több könyvet jelentetett meg, s a sajtóban annak is jelentős visszhangja volt, hogy a Munkáspárt vezetőjéről, Tony Blairről rendszeresen pozitívan nyilatkozott. Fél évszázadon át kitartó házastársa, Denis Thatcher 2003 júniusában hunyt el. 2007 februárjában Margaret Thatcher lett az első brit miniszterelnök, akinek még életében szobrot állítottak a londoni Parlamentben. A szobor bronzból készült, egy parlamenti beszéd közben örökíti meg a Vasladyt, aki ezt az alkalmat fel is használta kémiai ismeretinek megcsillantásához: „A vas jobban tetszene, de azért a bronz is megteszi... Legalább nem rozsdásodik.”

2012.08.27.


This template downloaded form free website templates