Karácsonyi genetika diákoknak

MAGYAR KÉMIKUSOK LAPJA

Tavaly írtam már a brit Royal Institution karácsonyi, tudománynépszerűsítő előadásáról, amelyet először Michael Faraday (1791-1867) kezdeményezésére szerveztek meg 1825-ben. Közel két évszázad alatt a legkitűnőbb tudósok és ismeretterjesztő szakemberek kaptak erre meghívást. Az esemény most már nem egyetlen, hanem három, egymástól valamelyest elkülönülő, hatvanperces előadást takar, amelyeket egy televíziós stúdióban három külön napon forgatnak több száz főnyi érdeklődő középiskolás diák jelenlétében, a brit közszolgálati televízióban közvetítik, és az Interneten is megtekinthető.
2018 karácsonyakor Alice Roberts, a Birminghami Egyetem ...

Tovább... 2019.12.03.


A Magyar Tudományos Akadémia 192., rendkívüli közgyűlése az enyészet birodalmában

TUDOMÁNYOS HÉTKÖZNAPOK

Vörösmarty Mihályról azt tanultam, hogy a magyar irodalomban ő az enyészet költője. A Magyar Tudományos Akadémia 2019-es rendkívüli közgyűlésére ezért ő minden bizonnyal rendkívüli művészi értékű rímes szózatot írt volna. Sajnos már több, mint 160 éve meghalt, ezért az olvasó kénytelen lesz az én prózai beszámolómmal beérni.
December 2. vitathatatlanul a tél kezdete volt az országban. Azt már reggel magam is tapasztaltam, hogy az éjszaka esett minimális hó a vonatközlekedést maga alá temette. Ennek volt hatása a közgyűlésre is: a sok késő képviselő miatt az eredetileg kiírtnál egy bő negyedórával később kezdtük el a programot...

Tovább... 2019.12.02.


Modern jóslatok a periódusos rendszerben

MAGYAR KÉMIKUSOK LAPJA

A Mengyelejev és más tudósok által a 19. század közepén megalkotott periódusos rendszer széles körű elfogadásához hozzájáruló lényeges tényező volt, hogy a rendszerezési logika alapján korábban még fel nem fedezett elemek létezését sikerült megjósolni. A három legnevezetesebb ilyen jóslat az ekabór (szkandium), az ekaalumínium (gallium) és az ekaszilícium (germánium) tulajdonságainak előrejelzése volt: ezeket kísérletileg két évtizeden belül igazolták is. Természetesen nem minden jóslat volt ennyire sikeres, Mengyelejev például két, a hidrogénnél könnyebb elem létezését is feltételezte.
Az már akkor is világos volt, hogy a tudományos elméletek ...

Tovább... 2019.12.01.


Tetris Challenge

TUDOMÁNYOS HÉTKÖZNAPOK

A Pécsi Tudományegyetem Kémiai Intézete november 25-én Tetris Challenge fotót készített. Az Interneten terjedő kihívás lényege, hogy egy-egy szakma képviselői olyan fotót készítenek, amelyen szép rendben kipakolnak egy adag, a hétköznapi életükhöz tartozó tárgyat vagy ilyen-olyan felszerelést, műszert, majd maguk is befekszenek a létrehozott mozaikba. Ilyen képet a pécsi Természettudományi Karon már több intézet is készített: a földrajzosok, a Sporttudományi és Testnevelési Intézet, a biológusok és külön a virológusok is.
A szervezést őszintén dicsérhetem, mert egyáltalán nem vettem részt benne. November 25. egyébként hétfőre esett, ...

Tovább... 2019.11.25.


This template downloaded form free website templates