Az Akadémia új vezetőségének bemutatkozása

TUDOMÁNYOS HÉTKÖZNAPOK

A Magyar Tudományos Akadémia július 7-én este 18:53-kor küldte szét a sajtóközleményt arról, hogy a Közgyűlés Freund Tamást választotta meg új elnöknek. Néhány percen belül ez lett a főcím az index.hu és hvg.hu portálokon. 19:33-kor a megválasztott vezetőket bemutató sajtóközlemény jött ki, majd 19:50-kor a másnap 11 órától kezdődő elektronikus sajtótájékoztatóra érkezett meghívó. Igencsak szorgosan dolgoztak a Kommunikációs Főosztály munkatársai.
Az elektronikus választási rendszerben már a bejelentéskor is megtekinthető volt a szavazatszámok alakulása, július 8-án reggel ezt a sajtónak is körbeküldték. Ebből kiderült, hogy saját kampányszerűségem az „egyiket sem” szavazat mellett ...

Tovább... 2020.07.08.


A Magyar Tudományos Akadémia 193. közgyűlése (A Sors, 2. tétel)

TUDOMÁNYOS HÉTKÖZNAPOK

A Közgyűlés július 1-én tartott első napjának kudarca után nem feltétlenül derűlátó érzésekkel vártam a második, július 6-i napot. Közben két, egymástól független vonalon is megindultak az események.
A választott közgyűlési képviselőknek van egy levelezőlistájuk, ezen megnövekedett pénteken az aktivitás, amihez én is hozzájárultam. Másrészt maga az Akadémia sem pihent, hanem kereste a kudarc okait, és változtatott is az elképzeléseken. A kudarc okairól ezt írtam a levelezőlistára:
Amikor először megjelent előttem a szavazási ablak, a Beküldés gombra kattintás után még egyszer egy ’Igen’ gombra kellett kattintanom...

Tovább... 2020.07.06.


A Magyar Tudományos Akadémia 193. közgyűlése (A Sors, 1. tétel)

TUDOMÁNYOS HÉTKÖZNAPOK

A Magyar Tudományos Akadémia 193. Közgyűlését eredetileg május 4-re írták ki. A járványügyi helyzet miatt ezt el kellett halasztani. Elég hosszas vita folyt arról, hogy mi legyen, ehhez az MTA zárt fórumot is létrehozott, amelyen lényegesen többen mondtak véleményt, mint hányan egy normál Közgyűlésen szót kapnak. Az idei Közgyűlésnek különleges jelentőséget ad az, hogy új elnököt, főtitkárt és egyéb vezető tisztségviselőket választanak, ez a sajtóban is nagy nyilvánosságot kapott.
A hosszú elektronikus vita végeredménye az lett, hogy az MTA elnöke három részletben írta ki a 193. Közgyűlést. Az elsőben azok a napirendi pontok szerepeltek, amelyeket nem szokott vita kísérni: ...

Tovább... 2020.07.01.


Elnök- és főtitkárjelöltek bemutatkozása az Akadémián

TUDOMÁNYOS HÉTKÖZNAPOK

A Magyar Tudományos Akadémia olyasmit rendezett, amit tudomásom szerint soha korábban: a két elnök-, illetve a két főtitkárjelölt a tisztújítás előtt bemutatta a programját. A vírushelyzet miatt természetesen nem lehetett nagy közönséget beengedni az akadémiára. Eredetileg is zártnak tervezték az eseményt olyan értelemben, hogy csak a Közgyűlés tagjai vehettek volna rajta részt. A formátum online-ra változott, de a zártság maradt. Pedig élőben még kérdezni sem lehetett. Azt viszont utólag megtette az Akadémia, hogy a vágatlan videót közzétette az Interneten.
Az eredeti három elnökjelöltből Szathmáry Eörs május 31-én visszalépett, ...

Tovább... 2020.06.18.


This template downloaded form free website templates