Egy fél évszázados barlangi baleset margójára

TUDOMÁNY MINDENKINEK

A labdarúgó világbajnokság alatt folyamatosan hír volt a világsajtóban egy thaiföldi barlangban rekedt gyermekcsapat végül is szerencsés mentése. Ennek kapcsán az index.hu felelevenített egy valamelyest hasonló magyar balesetet is 1965-ből. Ennek sajnos három fiatal halálos áldozata volt, és komoly politikai és antiklerikális felhangot kapott elsősorban azért, mert egy katolikus pap (Pászthory Valter) volt a barlangi kirándulás vezetője.
Néhány éve jelent meg az Interneten a tragikusan végződő kirándulás egyik résztvevőjének, Dr. Rill Attilának a visszaemlékezése. Ez bőségesen ír az eset politikai-közéleti utóéletéről is, ...

Tovább... 2018.07.12.


Juhari-díj 2018

TUDOMÁNYOS HÉTKÖZNAPOK

Tavaly már írtam a Juhari Zsuzsanna blogdíjról. Az idén harmadszor adták át, s ismét engem kértek fel a zsűri elnökének: természetesen ezt a feladatot szívesen el is vállaltam.
A díjra elvileg a blogszerzőknek kell jelentkezniük, de néhányan általuk szívesen olvasott blogokat jelöltek is. Az ilyen esetekben persze fel kell venni a kapcsolatot a szerzővel, s meg kell tudni tőle, hogy valóban akar-e nevezni (ehhez a megerősítésen kívül más információ nem is szükséges). Az öttagú zsűri összesen 19 blogot olvasott el, mindegyik remek volt a maga műfajában.
A díjátadás június 22-én, pénteken volt, Juhari Zsuzsa születésnapján...

Tovább... 2018.06.22.


1st International Conference on Reaction Kinetics, Mechanisms and Catalysis

TUDOMÁNYOS HÉTKÖZNAPOK

A tavalyi nyárelőhöz hasonlóan az idén is akadtak konferenciaelnöki feladataim. Ráadásul a korábbiaktól eltérően most olyan esemény szervezésében vettem részt, amelynek semmilyen korábbi előzménye nem volt.
Lassan már egy évtizede végzek tudományos szerkesztői munkát az Akadémiai Kiadóval együttműködésben. Az egykor Reaction Kinetics and Catalysis Letters című folyóirat nevét Reaction Kinetics, Mechanisms and Catalysisre változtattuk az előző főszerkesztővel együtt. A Kiadó már akkor is szorgalmazta, hogy a folyóirat népszerűsítése céljából nemzetközi konferenciát kellene szervezni, amely esetleg lehet egy sorozat első állomása is...

Tovább... 2018.06.09.


Hol terem a magyar akadémikus?

TUDOMÁNYOS HÉTKÖZNAPOK

Igen, Gárdonyi Géza ihlette a címet az Egri csillagok első fejezetével. Mentségemre legyen mondva: Gárdonyi Gézáról elnevezett gimnáziumban érettségiztem, és a történelmi regényeit (Egri csillagok, Isten rabjai, Láthatatlan ember) még kedvelem is.
Igazából Gárdonyitól eltérően nem egyetlen magyar vitéz "termőhelyéről" szeretnék írni, hanem általánosságban az akadémikusválasztás folyamatáról. Ugyan a következő akadémikusválasztás csak jövőre esedékes, de az idén a négy osztályülésből már hármat is az akadémikusok zárt ülése követett, amelynek elsődleges célja a tagválasztás előkészítése volt...

Tovább... 2018.05.08.


This template downloaded form free website templates