Karácsonyi útikalauz a Föld nevű bolygóhoz

MAGYAR KÉMIKUSOK LAPJA

A Magyar Kémikusok Lapjában mára már hagyománnyá vált, hogy ismertetőt közlünk a brit Royal Institution minden év karácsonyán megrendezett, tudománynépszerűsítő előadásairól, amelyeket Michael Faraday (1891-1867) fizikus indított el 1825-ben. A majd kétszáz év alatt eddig egyetlen egy év volt, amikor – a második világháború miatt – a rendezvényt biztonsági okokból nem lehetett megszervezni. A 2020-as járványévben nem lett volna tanácsos sok embert egy viszonylag szűk stúdióba összezsúfolni, ezért soha korábban nem alkalmazott, elektronikus módszerrel tartották az előadást. A három előadó szokás szerint a Royal Institution termében volt, de a közönség soraiba kisorsolt középiskolás diákok kétoldalú videókapcsolaton keresztül vehettek részt az előadásokon, ahol rendszeresen aktív szerepet is kaptak.

A karácsonyi előadás már több évtizede három egyórás részből áll, amelyeket a brit közszolgálati televízió mutat be először, majd ingyen megtekinthetővé teszik őket az Interneten. A 2020-as esemény olyan szempontból kivételes volt, hogy nem egyetlen tudós tartotta, hanem három neves ismeretterjesztő szakember osztozott a három estén. A fő téma az volt, hogy a Föld hatalmas kozmikus utazást tesz ugyan minden rajta lakó élőlénnyel együtt, de ezzel együtt sokféle rendszer együttműködése révén lehetővé is teszi, hogy a rajta utazók túléljék ezt a kalandot: megfelelő hőmérsékletet tart fenn, mindenkit tápanyaggal, oxigénnel és vízzel lát el, gondoskodik a hulladékok újrahasznosításáról és még a kozmikus viharoktól is megvéd.

Az első előadásban (Földmotor) Chris Jackson geológus azt mutatta be, hogy a Földön fellelhető legrégibb kövek és kövületek hogyan árulkodnak az éghajlat bizony meglehetősen nagy változásairól. A vulkánok hálózatának működése jelentősen befolyásolja a levegő szén-dioxid-koncentrációját, de itt is megvan a természetes szabályozó rendszer. Egy évszázada kezdődött el az, hogy a szabályozó rendszeren kívüli, emberi hatás is jelentősen befolyásolja a légköri szén-dioxid mennyiségét. Az előadó a kamerák előtt megismételte a Royal Institution-ban dolgozó ír fizikus, John Tyndall (1820-1893) nevezetes kísérletét, amely a szén-dioxid üvegházhatását bizonyítja; majd a végén a globális felmelegedés jelenlegi állását vonósnégyesen is meg lehetett hallgatni. Chris Jackson jelenleg a londoni Imperial College professzora, aki a Norvégiában töltött hosszú évek alatt tanulta meg jelekből olvasni az élettelen természetet. Korábban Vulkánexpedíció címmel készített filmsorozatot egy nemzetközi tudóscsapatot vezetve; ez igen népszerű lett Angliában.

A második előadásban (Vízvilág) Helen Czerski fizikus-oceanográfus a Föld fűtés- és vízvezetékrendszerét vette górcső alá. Az óceánvízben lévő mozgások egyfajta természetes motorrá állnak össze, amely hőt és tápanyagokat juttat egyik helyről a másikra. Ez a rendszer fontos része a bolygón az életet fenntartó komplex mechanizmusnak, amelyhez az emberi élet majdnem minden egyes része szorosan kapcsolódik. Helen Czerski a robbanások fizikájából szerezte meg doktori fokozatát Cambridge-ben, jelenleg a University College Londonban tanít. Az utóbbi évtizedben a BBC számos ismeretterjesztő műsorának készítésében részt vett, járt antarktiszi kutatóúton is. A Wall Street Journalban ír rendszeres rovatot fizikai témákról.

A harmadik előadásban (Mi van a levegőben?) Tara Shine környezettudós mutatta azt be, hogy a Földön természetes folyamatokban hogyan keletkezik majdnem korlátlan mennyiségű oxigén, amely az összetett életjelenség egyik alapfeltétele. Megtudhattuk, mi is van a belélegzett levegőben és mitől számít nagyon veszélyesnek az, ha ez emberi tevékenységekből keletkező szén-dioxid feldúlja a korábban kialakult, kifinomult egyensúlyt. Tara Shine számos nemzetközi szervezet, így például az ENSZ klímaszakértőjeként dolgozott már. 2010-ben Stephen Hawking-gal együtt vállalt szerepet a BBC ’Szép új világ’ című tudományos műsorában.

A karácsonyi előadás természetesen 2021-ben sem marad el: ekkor a főszereplő Jonathan Stafford Nguyen Van-Tam lesz majd, aki jelenleg Anglia országos főorvosának egyik helyettese. Szakterülete a járványügy, kutatásait nagyrészt az influenzával kapcsolatban végezte.

2021.12.08.


Comment Box is loading comments...
This template downloaded form free website templates