A Természettudományi Közlöny 150. születésnapjára

TUDOMÁNYOS HÉTKÖZNAPOK

Az enyészet hangulatával átitatott akadémiai közgyűlés után alig két nappal újra az MTA Székházában volt – ezúttal szerencsére jóval derűsebb – programom. Nemcsak a periódusos rendszer és a Nature folyóirat lett 150 éves az idén, hanem a Természettudományi Közlöny is, amely ma Természet Világa néven jelenik meg.

A Tudományos Újságírók Klubja ezt már a tavasszal is meg szerette volna ünnepelni, de akkor a csillagászati folyamatok földi lassúsága megakadályozta a dolgot. December 4-én azonban már létrejöttek a szükséges együttállások. A szervezésben annyi részem volt, hogy az MTA Székházában a Felolvasótermet én szereztem meg erre a célra. Két nappal korábban a közgyűlés utáni sajtótájékoztató igencsak néptelen teremben zajlott, most meg tudtam nézni azt is, milyen, ha a kapacitás nagyjából kétharmadát kihasználják.

Az évforduló ünneplése mellett volt még egy cél: a Természet Világa előző főszerkesztőjének adtak át két kitüntetést is egyszerre. Az egyikkel az is jár, hogy kisbolygót neveztek el róla: ennek a vontatottsága okozta az ülés megszervezésében a jelentős késedelmet.

Egy volt MTA-alelnök köszöntője után összesen hét előadás hangzott el, a sorban én a második voltam. Az előadásom címe "Tudomány-e az ismeretterjesztés? Merengések a Természettudományi Közlöny 150 éves jubileumán" volt. Ebben bemutattam a Természettudományi Közlöny 1., 100. és 1000. számából is idézeteket. A végén még a díjátadásban is jutott nekem feladat, ez kissé meglepett.

2019.12.04.


This template downloaded form free website templates