Kémiai kísérletek viharos szélben

TUDOMÁNYOS HÉTKÖZNAPOK

Szeptember 21 és 23 között (péntektől vasárnapig) volt Pécsett a város napja nevű rendezvénysorozat. Ezen a Pécsi Tudományegyetem is bemutatkozott, és ebből az Általános és Fizikai Kémiai Tanszékre is jutott egy kis feladat. A Kémiai Intézetnek mindhárom napon a délelőtt 11 és déli 12 óra közötti idősávot kellett kitöltenie valamiféle bemutatóval a pécsi Kossuth téren. Az Intézetnek három tanszéke van, így adta magát az egy nap-egy tanszék felosztás; ránk a szombat jutott.

Csütörtökön tartottunk is egy megbeszélést a tanszéken arról, milyen kísérleteket kellene csinálni. Elő is készültünk, amennyire csak lehet. Az időjárás viszont nem volt különösebben kegyes hozzánk: aznap érkezett meg a lehűlés. Utólag belegondolva az is jobb lett volna, ha eső esik, mert akkor egyértelmű lett volna, hogy nem tartunk szabadtéri bemutatót. Viszont eső nem volt, "csak" viharos erejű szél. Amikor megérkeztünk a Kossuth térre, ominózus előjelként azonnal meg is néztük, amint az egyik (egyébként már gondosan összetekert) napernyő felborul mellettünk. De hát ez azért nem tántorított minket el a feladattól, arról nem is beszélve, hogy néhány egyetemi hallgatótól lelkes segítséget is kaptunk.

Látogatók nem voltak sokan, de folyamatosan volt azért, akinek mutassunk valamit. A gyerekek kedvencének a pezsgőtablettával való lövöldözés bizonyult, emellett a citrommal és a krumplival működő galvánelemet is megnézte minden odalátogató. Sajnos a szél a kémiai indikátornak használt tea műanyagpoharait időnként felborította, egyszer még a nadrágomra is jutott belőle.

Utólag az volt a benyomásom, hogy a nehéz körülmények ellenére is jól sikerült a bemutató. Talán néhány fiatal kedvet kapott ahhoz is, hogy szeptember 28-án, a Kutatók Éjszakáján megismételje a bemutatott kísérleteket – de ezúttal nem szabadtéren.

  

  

2018.09.22.


This template downloaded form free website templates