Katalíziskonferencia Siófokon

TUDOMÁNYOS HÉTKÖZNAPOK

2016. szeptember 19. és 23. között rendezték Siófokon a 13th Pannonian International Symposium on Catalysis nevű nemzetközi konferenciát a Magyar Kémikusok Egyesületének a szervezésében. Alapjában véve ez a téma nem tartozik a szűkebb kutatási területemhez. Mégis elmentem a konferencia egy délutánjára, mert szerkesztője vagyok az Akadémiai Kiadó által fenntartott Reaction Kinetics, Mechanism and Catalysis szakmai folyóiratnak. A szervezők és én abban egyeztünk meg tavasszal, hogy a résztvevőknek felajánljuk egy különszámban való cikkpublikálás lehetőségét, így aztán a leendő szerzőkkel való személyes találkozás volt a fő ok arra, hogy ott legyek.

Sajnos az időzítés nem sikerült a legjobbra: a szorgalmi időszakban képtelenség, hogy egy teljes hétig távol legyek Debrecentől. Hétfőnként és keddenként viszonylag kevesebb órám van, így ez a két nap lett volna ideális a siófoki látogatásra, de végül is ez a konferenciaprogrammal nem volt összeegyeztethető.

A programba csütörtök délutánra, ’Meet the Editor’ címmel került be az az esemény, amelyen szerepem volt. Ilyen címmel már az EUCHEMS kongresszusokon 2012-ben Prágában és 2014-ben Isztambulban is szervezett találkozót a folyóirat partnerkiadója, a Springer. Az utóbbi azért is emlékezetes, mert két óra alatt mindössze egy érdeklődő jött oda a Springer standjához. Most viszont nagy közönségem volt: a kb. 110 regisztrált konferencia-résztvevő legalább fele meghallgatta azt a nagyjából 15 perces ismertetőt, amelyet tartottam, s utána még legalább újabb negyedóráig kérdésekre válaszoltam. A folyóirat szerkesztésében egyébként 2009 eleje óta veszek részt, s az idén szeptember 1-től én lettem a főszerkesztő. A konferencián sok olyan szakemberrel találkoztam, akinek a neve a levelezéseimből már szerzőként vagy bírálóként ismerős volt, de személyesen most találkoztam először velük. A konferencia címében a ’Pannonian’ arra utal, hogy elsősorban magyar, lengyel, szlovák, cseh és osztrák kutatók mutatják be az eredményeiket, de ezekből az előadásokból sajnos csak nagyon keveset hallottam.

Részt vettünk viszont a díszvacsorán. A hotelben a kilencedik emeleten, vagyis a legfelső szinten kaptunk szobát: innen elég jó kilátás nyílt a Balatonra, a naplementéről is szép fényképet lehetett készíteni. Sőt, a csillagos ég is meglepően látványos volt: a tejutat például határozottan ki lehetett venni. Összességében azt hiszem, a folyóirat népszerűsítése szempontjából elég szerencsés ötlet volt elmenni. A Springer jóvoltából az egyik idei számból mintapéldányokat is tudtam magammal vinni, ebből minden érdeklődőnek jutott. Habár a papírra nyomtatott kiadványok a mai elektronikus korban kezdenek idejét múltnak látszani, az én tapasztalatom szerint még mindig sokan akadnak, akik szívesen hazavisznek magukkal egy ilyen ajándékpéldányt.

2016.09.23.


This template downloaded form free website templates