Megkésett levél

TUDOMÁNYOS HÉTKÖZNAPOK

Április 27-én, szerdán tértivevényes levelet kaptam az egyetemi címemre a Magyar Tudományos Akadémia Titkárságától, egészen pontosan a Bolyai János Kutatási Ösztöndíj Kuratóriumától. A tértivevényes levelek igen ritkán jelentenek jót. Nekem többnyire az adóhivataltól jön ilyesmi, és már azt is megtanultam, hogy ha a NAV normál ajánlott levélben küld valamit, abban semmi fontos nem lehet. Ez a rutin dolgozott is bennem, s gyorsan megpróbáltam visszagondolni arra, hogy mi rosszat is tettem a közelmúltban.

2006 és 2009 között valóban Bolyai-ösztöndíjas voltam. Még az ösztöndíj elnyerésekor, tehát tíz évvel ezelőtt kaptam egy BJ-emblémás kitűzőt is. Ezt egy jó éve már nem viselem rutinszerűen a zakómon. Lehet, hogy ezt akarják kifogásolni? Vagy esetleg az április 19-i blogbejegyzésem miatt orroltak meg rám, mondván, nem írok kellő tisztelettel az Akadémiáról? Ebben az esetben ugyancsak gyorsan léptek. Ha így van, akkor a november 3-i bejegyzést minden bizonnyal nem olvasták, mert akkor már hamarabb érkezett volna a levél. Más ilyesmi éppen nem jutott az eszembe, de azt azért reméltem, hogy a Bolyai-ösztöndíjra is az adózáshoz hasonló, ötéves elévülési szabály érvényes.

Így hát különösebben nem tartottam vissza a levegőt, amikor kibontottam a borítékot. Levél igazából nem volt benne. Volt viszont egy szép oklevél, amit a Kuratórium a 2006-2009 között végzett kiemelkedő kutatói munkám elismeréseként adományozott nekem. A keltezés: Budapest, 2010. június 30. Aki látta a Számkivetett című remek filmet Tom Hanks-szel a főszerepben, az talán megérti, hogy rögtön be is indult a fantáziám: vajon mi okozhatta ezt a nagy késést? Nos, nem a posta a felelős. A feladás napját a bélyegző egyértelműen mutatta: 2016. április 22.

Nem nagyon tudtam mire vélni az ügyet. Meglehet, a hangulatomat próbálták javítani vele. Az ugyanis átfutott a fejemen, hogy az elmúlt hat évben ennyi erővel akár más kitüntetést is kaphattam, csak az értesítés nem érkezett még meg róla.


Utólagos kiegészítés: A történetet munkahelyi főnököm elmesélte a Bolyai Kuratórium volt elnökének is az MTA Közgyűlésén. Két nappal később a következő üzenetet kaptam tőle:
Kedves Gábor!
Igen egyszerű a magyarázat. Rendet csináltak egy szekrényben a Bolyai-ösztöndijjal foglalkozó munkatársak az MTA hivatalában és az évek során át nem vett okleveleket kipostázták. Még 1999-es is volt közöttük!
2016.04.27.


This template downloaded form free website templates