Új elemnevek a láthatáron

TUDOMÁNY MINDENKINEK

Tavaly december 30-án jelent meg az International Union of Pure and Applied Chemistry (IUPAC) hivatalos közleménye, amely négy új elem felfedezésének tényét erősítette meg véglegesen: a 113-as, 115-ös, 117-es és 118-as rendszámúét. Persze mind a négy esetre igaz, hogy a tényleges kísérleteket már jó pár éve elvégezték és publikálták a szakirodalomban. Új elemek felfedezéséről és elnevezéséről évekkel ezelőtt már írtam egyszer (Elemnévadás az uránon túl), ezért úgy gondoltam, most sem hagyom megjegyzés nélkül a bejelentést.

A 113-as elem (jelenlegi neve ununtrium, vegyjele Uut) az első a kémia történetében, amelyet Kelet-Ázsiában fedeztek fel. Japánban, a RIKEN kutatóintézetben bizmut-209 és cink-70 atommagokat ütköztettek, és ekkor tapasztalták az új elem keletkezését - ennek immár tizenkét éve. Már három különböző triviális név lehetősége is felmerült vele kapcsolatban: japonium, rikenium és nishinanium. A legstabilabb ismert izotópja a 286Uut: ennek felezési ideje kb. 20 s.

A maradék három elem előállítása amerikai-orosz együttműködés eredménye. A 115-ös rendszámú ununpentium (Uup) triviális nevére eddig a langevinium és moscovium lehetőségeket lehet olvasni a tudományos bulvársajtóban. A 117-es rendszámú ununszeptium (Uus) esetében eddig megpróbálták elkerülni a nevek emlegetését. A 118-as rendszámú ununoktium (Uuo) kapcsán viszont nem voltak ennyire mértéktartóak: a ghiorsium, a flyorium és a moscovium (igen, ugyanaz mint az UUp-re) névjavaslatokról is lehetett már olvasni. A legstabilabb izotópok a 289Uup (220 ms felezési idővel), a 294Uus (51 ms) és a 294UUo (0,9 ms).

Persze az eddig felsorolt névlehetőségek csak amolyan tudományos pletykák: a komoly névadási eljárás csak a IUPAC közleményének megjelenésével egy időben indult. Általában 4-6 hónapig tart, amíg megjelenik az a hivatalos javaslat, amelyről aztán még egy fél évig gyűjtik a világ szakembereinek véleményét a végleges jóváhagyás előtt.

Ezekkel az új elemekkel a periódusos rendszer is érdekes határkőhöz érkezik: teljes a hetedik periódus! A következő, 119-es rendszámú elem már a nyolcadik periódusban lesz, formálisan az alkálifémek csoportjában. A jelenlegi helyzet az, hogy tudomásom szerint a komoly szakemberek közül még soha senki nem gondolta azt, hogy ezt sikerült volna előállítani. Vagyis a mostani, négyesiker elem-elnevezési eljárás után aligha lesz egy évtizeden belül következő.


2016.04.17.


This template downloaded form free website templates