A fény éve a Természet Világában

SAJTÓSZOBA

A Természet Világa folyóirat szerkesztői időként felkérnek egy-egy cikk írására; általában a témát magam választom. A havi rendszeres számokon kívül évente többnyire kétszer különszámot is összeállítanak. Egyszer már készítettem egy írást egy ilyen különszámba (Szuperjég: világvége kémikus módra; Természet Világa, 2011/II. különszám, 93-96. oldal), amelynek központi témája a víz volt.

2015 a fény nemzetközi éve. Így aztán elég nyilvánvaló lehetett, hogy az egyik idei különszám témája a fény lesz. Késő tavasszal kaptam is egy felkérést cikkírásra, bár a témák most viszonylag kötöttek voltak, egy már előre elkészített listából lehetett választani. A kemilumineszcencia tűnt a számomra leginkább szakmába vágónak. Az írások beküldési határideje augusztus 31. volt. Ezt néhány nap késéssel sikerült teljesítenem, magát a cikket Felsőmocsoládról, a Soai-konferencia egyik estéjén küldtem be e-mail-en.

Mint kiderült, a különszámokkal egy sajtóbemutató is együtt jár. Ez meglepett, hiszen voltam már szerző különszámban, és nem rémlik, hogy akkor hívtak volna ilyesmire. Most viszont igen. Az időpont szerencsésnek bizonyult, így aztán december 4-én késő délelőtt megjelentem a TIT székházában a Bródy Sándor utcában. A vasúti menetrend úgy adta, hogy lényegesen hamarabb érkeztem a kezdésnél; ez a tény alkalmat teremtett a szerkesztőség tagjainak megismerésére.

A programról annyit tudtam előzetesen, hogy a jelen lévő szerzők röviden ismertetik majd a saját cikkük tartalmát. Ebből az a benyomásom támadt, hogy a szerzőkön és a szerkesztőkön kívül nem várható sok vendég. A várakozásom pesszimistának bizonyult. Mintegy harmincan lehettek, s a társaság nagyjából kétharmada tényleg hallgatóságként vett részt az eseményen.

A fotokémiai témájú cikket jegyző veszprémi kollégáim nem voltak ott, így én az ő munkájukról is beszéltem a sajátomon kívül (a saját írásomat januárban majd erre a blogra is felteszem). Három percnél így sem lehetett hosszabb a mondanivalóm. Ennek zárásaként Jakucs László, a neves barlangkutató egyik könyvében található, a korhadó fa kemilumineszcenciájáról szóló megfigyelésekről beszéltem, amelyet sajnos csak a cikk leadása után olvastam. Ennek a megemlítése az előadásomban igen szerencsés gondolat volt, mert erről a hivatalos rész lezárulása után több résztvevővel is beszéltem.

A sajtóbemutató lezárásaként fotó készült a jelen lévő szerzőkről és szerkesztőkről. Így néztünk ki:

A képen balról jobbra: Both Előd, Andrásfalvy Bertalan, Kapitány Katalin, Staar Gyula, Schiller Róbert, Patkós András, Kroó Norbert, Abonyi Iván, Radnai Gyula, Szabad János, Lente Gábor, Horváth Imre

2015.12.04.


This template downloaded form free website templates