Ferenc pápa

MAGYAR KÉMIKUSOK LAPJA, HÍRESEK ÉS KÉMIKUSOK

Habemus papam? Habemus chemia!

Ez a hír járta 2013. március 13-án, amikor felszállt a fehér füst a római Sixtus-kápolna kéményéből azt jelezve a világnak, hogy XIV. Benedek pápa lemondása után az argentin bíborost, Jorge Mario Bergoglio-t pápává választották. Ugyan sok Internetes forrás szerint Ferenc pápának MSc diplomája van kémiából, a hivatalos vatikáni életrajza „csak” vegyésztechnikusi oklevelet említ.

Jorge Mario Bergoglio 1936. december 17-én született Buenos Aires egyik peremkerületében, Floresben. Édesapja Mario José Bergoglio volt, akinek családja 1929-ben költözött el Olaszország Piemont Asti megyéjéből, Benito Mussolini fasiszta államberendezkedése elől menekülve. Édesanyja, Regina María Sívori már Buenos Airesben született, de családja szintén piemonti gyökerű volt. Az édesapa könyvelőként dolgozott, míg felesége napjait öt gyermekük nevelése töltötte ki: közülük Jorge volt a legidősebb.


Az iskola Buenos Aires-ben, ahol Ferenc
pápa vegyésztechnikusi képesítést szerzett
(2014-es fénykép)

A későbbi szentatya a ma is működő buenos aires-i Escuela Nacional de Educación Técnica N° 27 Hipólito Yrigoyen szakközépiskolában szerzett vegyésztechnikusi képesítést. Végzés után az argentin fővárosban működő Hickethier-Bachmann Laboratory-nál talált állást. Bergoglio munkája elsősorban élelmiszerek kémiai analízisére összpontosított. Közvetlen főnöke a paraguayi születésű Esther Balestrino de Careaga kémikus volt, aki harcos kommunista nézeteket vallott, ennek ellenére beosztottjával jó barátok lettek.

Bergoglio 21 éves korában súlyos tüdőgyulladást kapott, emiatt műtéttel eltávolították tüdejének egy részét. Ekkor már papnak tanult, s 1958. március 11-én belépett a jezsuita rendbe. A San Miguel-ben lévő Colegio de San José-ban 1963-ban filozófiából, majd 1970-ben teológiából szerzett diplomát.

Az argentin történelem sötét napjaiban volt főnöke, Esther Balestrino egy eltűnt embereket kereső szervezet aktivistája lett, ezért 1977. december 8-án fegyveresek több társával együtt elrabolták őt a Buenos Aires belvárosában lévő Santa Cruz templomból. Holttestét repülőgépről a tengerbe dobták, de a partra sodródott, s később bűnügyi laboratóriumi eszközökkel azonosították. Ekkoriban Jorge Bergoglio már Buenos Aires érseke volt, ő engedélyezte, hogy Esther Balestrino maradványait a Santa Cruz templom kertjében temessék el.

Ferenc pápa megválasztása után sem felejtette el természettudományos elkötelezettségét. Ennek egyik jele, hogy a Vatikán környezetvédelmi kérdésekben az utóbbi időkben egyre határozottabb véleményt fogalmaz meg, s a katolikus egyház útmutatásaiba egyre inkább beépülnek a fenntartható fejlődés szempontjai is. Ennek része volt 2014 májusában a Pápai Tudományos Akadémia által, 36 jelentős tudós és egyházi vezető részvételével szervezett ’Fenntartható emberiség, fenntartható természet: a mi felelősségünk’ konferencia is, amelyen a Science tudományos folyóirat beszámolója szerint Ferenc pápa minden egyes résztvevővel magánbeszélgetéseket is folytatott. A közvélekedés szerint a katolikus egyháznak igen fontos szerepe lehet a környezetvédelmi problémák társadalmi kezelésében.

Bergoglio kedveli a labdarúgást, mindig is a San Lorenzo de Almagro klub szurkolói közé tartozott. Sajnos arról nem készült feljegyzés, hogy a 2014-es német-argentin világbajnoki döntőt elődje, XIV. Benedek, vagyis a német Joseph Aloisius Ratzinger társaságában tekintette-e meg.

2015.01.29.


This template downloaded form free website templates